Duszę sezonowe warzywo i dodaję je do owsianki z orzechami. Tak robię moje ulubione letnie śniadanie
Owsianka z duszonym rabarbarem jest moją ulubioną odsłoną sycącego śniadania na bazie zdrowych płatków. Najbardziej lubię w niej prostotę wykonania i połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, tak charakterystyczne dla wielu potraw z letnimi owocami i warzywami. Rabarbar traktowany jest przede wszystkim jako dodatek do ciast czy materiał na kompot. Tymczasem jego kwaśny smak może stanowić świetną kontrę dla słodyczy. W owsiance dobrze balansuje słodycz pochodzącą z mleka. A tej potrafi być sporo, zwłaszcza gdy wybieramy produkt bez laktozy czy pochodzenia roślinnego.
Zapiekane pod kruszonką warzywo świetnie komponuje się też z wszelkimi orzechami. Dusimy je do miękkości i uzyskujemy tym samym kolejny przyjemny kontrast. Zachęcam do przetestowania – w tym bogactwie doświadczeń można się zakochać. Warto skorzystać, bo sezon na rabarbar dobiega końca.
Jak zrobić chrupiącą owsiankę z rabarbarem?
Do wykonania potrawy wykorzystałam dwa garnki — w jednym dusiłam rabarbar z dodatkami, w drugim gotowałam płatki. Całość na koniec wymieszałam w misce ze skyrem. Niektórzy jeszcze czasem prażą orzechy. Osobiście staram się tego unikać, gdyż nie tylko wydłuża to przygotowanie, ale też – nieznacznie, ale jednak – obniża zawartość składników odżywczych w produkcie.
Przepis: Chrupiąca owsianka z rabarbarem
Słodko-kwaśne śniadanie na bazie płatków owsianych. Proste i sycące.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 60 g płatków owsianych górskich
- 250 ml mleka
- 150 g skyra naturalnego
- 2 cienkie łodygi rabarbaru
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki wody
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 30 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rabarbaruRabarbar opłucz, usuń zdrewniałe końce. Pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Wrzuć je do niewielkiego rondla. Wsyp cukier i wlej wodę. Przykryj naczynie i duś na wolnym ogniu, aż warzywo zmięknie. Na koniec odparuj płyn i dopraw cynamonem.
- Przygotowanie owsiankiPłatki owsiane wsyp do garnka, zalej je mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut. Przenieś do misek i połącz ze skyrem. Wrzuć rabarbar oraz posiekane orzechy. Dodaj miód, rozdzielając go po równo między porcje.
Jak uprościć sobie przygotowanie owsianki?
Ciepłe śniadanie na słodko towarzyszy mi niemal każdego dnia. Ogromnym ułatwieniem w jego przygotowaniu są wypracowane przeze mnie triki, które skracają gotowanie potrawy do minimum. To przede wszystkim namaczanie płatków i pozostawianie ich w lodówce na noc. To nic innego jak popularna nocna owsianka i rano wystarczy tylko chwilkę podgrzać.
Zazwyczaj staram się też z wyprzedzeniem przygotować większą ilość owoców – rozmrozić zimą, przygotować świeżą konfiturę w lecie, a w ostateczności przynajmniej mieć w lodówce ulubiony dżem ze sklepu. Zawsze też dbam o to, żeby mieć skyr w zapasie. Ten bogaty w białko jogurt nadaje moim owsiankom niesamowicie kremowej konsystencji i nie wymieniłabym go na nic innego.